English

Σεμινάριο «Καταλογογράφηση με το RDA: μια εισαγωγή»

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου και έπειτα από επιθυμία συναδέλφων, την Τετάρτη 31 Oκτωβρίου 2018, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο (pre-conference workshop) «Καταλογογράφηση με το RDA: μια εισαγωγή».
Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Εργαστήριο Η/Υ 5 στο Νέο Κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας τις ώρες 13:00 – 18:00.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε βιβλιοθηκονόμους που ασχολούνται με την καταλογογράφηση και προϋποθέτει γνώση των AACR2 και του MARC. Όσοι/-ές συνάδελφοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν, παρακαλούμε να εγγραφούν μέσω της παρακάτω φόρμας:

Εγγραφή

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα συνεκτιμηθεί η ιδιότητα στον φορέα εργασίας. Η φόρμα εγγραφής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων.

Περιγραφή – Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στο εννοιολογικό μοντέλο IFLA LRM και στο RDA, το νέο πρότυπο καταλογογράφησης που βασίζεται στο εν λόγω μοντέλο. Θα παρουσιαστούν ο τρόπος οργάνωσης και παρουσίασης των κανόνων στο RDA, οι αλλαγές που εισάγει στη λογική της καταλογογράφησης και τα σημεία στα οποία διαφοροποιείται από τους AACR2, ενώ θα υπάρχει και πρακτική εξάσκηση με τη δημιουργία εγγραφών RDA.


Πρόγραμμα

13.00-13.30 Εγγραφές
13.30-14.15 Εισαγωγή στο εννοιολογικό μοντέλο IFLA LRM: βιβλιογραφικές οντότητες και οι μεταξύ τους σχέσεις
14.15-15.00 RDA: δομή και οργάνωση του νέου προτύπου
15.00-15.30 Διάλειμμα
15.30-16.30 RDA και AACR2: οι κυριότερες διαφορές
16.30-17.30 Πρακτική εξάσκηση: δημιουργία εγγραφών RDA. Απορίες, ερωτήσεις, χρήσιμες συμβουλές

Ομάδα

Ασπασία Τόγια, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Γεώργιος Χριστουδούλου, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Εκπαιδευτικό υλικό